Fogyás a kókuszolajjal

Sokan azt állítják, hogy a zsiradékok minden formájukban hizlalnak. Ez azonban nem igaz, mert ha megfelelően választjuk meg zsiradékainkat, akkor akár még fogyhatunk is. Például sütéshez és főzéshez mindenképp a kókuszolajat kellene használnunk, ha meg szeretnénk szabadulni a zsírpárnáinktól.

kokuszolaj

A kókuszolaj ugyan 92%-ban telített zsírsavakat tartalmaz, azonban ezek egyáltalán nem hizlalnak, éppen azért, mert szerkezetük nagyban eltér a többi étolajtól. Más olajok ugyanis hosszú szénláncokból felépülő zsírsavakból állnak, melyek teljesen máshogyan viselkednek, mint a kókuszolaj közepesen hosszú zsírsavai. A hosszú szénláncú zsírsavak emésztése nagyon megterheklő szervezetünk számára, míg a közepesen hosszúak egyáltalán nem azok, hiszen ezek a zsírsavak a vékonybélből közvetlenül szívódnak fel, így nem vesznek részt a zsíranyagcserében. Tehát nem zsírpárnává válnak, hanem energiává alakulnak át, vagyis teljesen úgy működnek, mint a szénhidrátok, azok hizlaló hatását leszámítva. A szénhidrátokkal ellentétben kiugró vércukorszintet sem okoznak. 

Ráadásul egy gramm kókuszzsír sokkal kevesebb, közel tizedannyi kalóriát tartalmaz, mint más zsiradékok. Általában 9 kcal/grammal kell számolnunk, azonban a kókuszolajnál ez a szám mindössze 0,9 kcal/gramm.

A közepes szénláncú zsírsavak nemcsak a fentebb tárgyalt módon segítik elő a fogyást, hanem azzal is hozzájárulnak a súlycsökkenéshez, hogy fokozzák a pajzsmirigy működését, így gyorsítják az anyagcserét. Ennek köszönhetően a szervezetünk gyorsabban felhasználja az energiát, aminek következtében zsírpárnáink mérete jelentős csökkenésnek indul. (Ahhoz, hogy anyagcserénk ily módon felgyorsuljon mindössze napi 1-2 kanál kókuszolaj fogyasztása is elegendő.)

És hogyan fedezték fel mindezt? Az 1940-es években igen olcsón hozzá lehetett jutni a kókuszolajhoz, így a farmerek ezzel kezdték el etetni az állataikat, hogy felhizlalják őket. Azonban ezek az állatok nem hízni, hanem éppen szálkásodni kezdtek...

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!